2011. január 3., hétfő

Az új „faj” kialakulása avagy hogyan történhetett ez?

Kisminkelt férfit látva ma még sokan csodálkoznak vagy meg is botránkoznak. Pedig a jelenség a nem új keletű. Elég, ha csak Casanova vagy a csodás Napkirály, XIV. Lajos francia király példáját említjük. Rengeteg időt töltöttek a tükör előtt, púderezték parókáikat, igazgatták ruhafodraikat, literszámra öntötték magukra a parfümöt. A piperkőcködés, parádézás hajdanában is csak a gazdagabbak kiváltsága volt, a szegény ember nem ért rá arra, hogy reggelente cicomázza magát, s fodros ruhákba bújva induljon a földekre, műhelybe, istállóba, piacra. A „modern korban” Carl Gustav Mannerheim finn tábornokról írta 1954-ben Indro Montanelli, hogy „csizmája mindig kifogástalanul fényes volt és körmei gondosan lakkozottak“. A lap felidézi azt is, hogy Bobby Solo milyen megrökönyödést váltott ki az 1964-es San Remo-i fesztiválon, amikor kifestett szemmel és alapozóval alaposan bekenve énekelte a szívhez szóló slágert, az Una lacrima sul visót. (Egy könnycsepp az arcon).
A hetvenes-nyolcvanas években kinevették a túl nőies, finom lelkű férfiakat, akkoriban az igazi izmos férfiak és a durva macsók voltak divatban, akik nem sokat törődtek öltözékükkel, vagy azzal, borostás-e az arcuk. Divatos volt az erőfitogtatás, divatosak voltak a túlélőtáborok, férfias kalandtúrák, fiatalabbaknak az extrém sportok. Az akkori amerikai típusú filmekben vagy magazinokban az „igazi“ férfit fizikai erő és bátorság jellemzi, kizárólagosan heteroszexuális, sebezhetőséget jelentő érzelmeit, mint pl. bizonytalanság, gyöngéd igények stb. elnyomja, gazdaságilag független, kapcsolataiban nők és férfiak felett egyaránt fölényre törekszik, és igen fontos számára a szexuális „hódítás“.
Sokan azt mondják, az új évezred metroszexuális-szimbóluma erre a macsó-korszakra ad választ.

2 megjegyzés:

  1. Névtelen1/04/2011

    Én nem így látom ezt.
    Szerintem inkább „csinált” marketingfogás az egész. 80’ évek macsói nem hoznak elég lóvét. Max a konditerem fenntartóknak. De ha el lehet érni, hogy az a horgas orrú pattanásos luzer, aki egy kólát nem bír kézzel kibontani, az legyen a menő csávó, és abból Dunát lehet rekeszteni, az aztán majd vásárol!!! Mert ahhoz se kitartás, se elvek nem kellenek. Elég ha luzer vagy. És az ügyetlenségből érzékenység lesz, a butaságból, titokzatosság. Van egy Pali, (itt a barlangban csak vaddisznó csontvázak vannak körülöttem, így nem tudom a nevét, Minden mostani klipben ő az ász DJ.) 5 éve lehúzták volna a WC-n. Annyit is ér. Ma meg lefeküdnél vele. Nem vicces? Szerintem nem vicces. Megmondom miért! Ha ezek lesznek a példaképeink, akkor hová jutunk? Elmondjam! Az amerikai hadsereg bevezetett (rendszeresített hátha macsók is olvassák) nemrég egy lövedéket, amivel ha nem talál a paraszt célt, akkor felrobban, és valaki csak meghal a végén. Tehát nem megtanítják lőni, hanem csinálnak egy kütyüt. És a végén, mikor új háztartási kütyüt veszünk, azon vesszük észre magunkat, hogy már nem röhögünk azon a piktogrammon, hogy ne húzd a fejedre a zacskót, mert megfulladsz. Emlékszel még mikor először láttad? Ki az a hülye mondtad, hogy erre külön fel kell a figyelmet hívni? Hát majd a gyereked lesz az a hülye, ha ezek lesznek a példaképek. Szóval én úgy látom, hogy divatcégek összeesküvése a forgalomért. Megadják a sikeresség látszatát azoknak az igavonóknak, akik másképp nem tűnhetnének ki a tömegből.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen1/05/2011

    Szerintem a történelem és az említett példák is azt mutatják, hogy ahogy a nőkben vannak férfias vonások, ugyanúgy a férfiak is hordoznak feminim jegyeket. A neveltetés és a szüleink által mutatott példa mellett meghatározó a társadalmi közeg is abban, hogy ezek a jegyek mennyire meghatározóak, vagy mennyire hagyják a férfiak, hogy azok legyenek. Én egyáltalán nem szeretem a sztereotípiákat, sztem egy tökéletes frizurájú, összeválogatott öltözékű, kozmetikumokat használó férfi ugyanúgy teljesít az élet "férfias" területein, mint egy 90-es évekre jellemző farmer-poló-egyszeregyhónapbangéppelfelnyíromahajam-hitvallású, sőt, ha egy metroszexuális kicseréli a villanykörtét beállítja a fenyőfát és utána még kellemes az illata is, hát hajrá metroszexuálisak!:)
    A divat pedig kap az alkalman és kiszolgálja az igényeket, aztán hogy mi volt előbb a tyúk vagy DavidBeckham(eredendő metroszexuális számomra)?kitudja már megmondani..

    VálaszTörlés