2011. január 20., csütörtök

Új trendek

Megjelent a metroszexualitás  attitûd továbbfejlesztett  változata,  a smoothie,  vagyis  a  sima.  Az  új  "fajt"  szintén  a  Salon.com szerzõi  azonosították  be.  Meghatározásuk  szerint  a  smoothiek  a  posztmodern  Adoniszok, akik  mellkasukat  is  gyantázzák,  és  még  metroszexuális  elõdjeiknél  is  többet  fordítanak saját testük ápolására.
A  szerzõk szerint  mindezért az észak-amerikai kultúra  tehetõ  felelõssé, ahol a  fiúcsapatok,
az  ún.  boy  bandek,  és  a  különbözõ  samponreklámok  annyira  beépültek  a  popkultúrába,
hogy a fiatalok többsége megszállottan vigyázz a személyes higiéniára, és olyan szokásokat
tett magáévá, melyeket korábban a melegekkel azonosítottak.
A  metroszexuálisok  utódai  nem  laknak  szükségszerûen  nagyvárosokban,  a  divat  iránti
érdeklõdésük  pedig  nem  marad  meg  a  látszat  szintjén:  sokkal  mélyebb  és  õszintébb.  A
smoothie  nemcsak  ruhára  költ,  hanem  önbarnítóra,  body-buildingre,  táncórákra,  és legfõképp sztriptízre.
Egy  német  netlexikon  szerint  2004  a metroszexuálisok  éve volt, de  a  jövõben visszatérnek a retroszexuálisok.
Az  „újramacsók”  a  metroszexuálisok  ellentétei,  aki visszautasítja  azt,  hogy  különösebb  figyelmet fordítson  a  megjelenésére,  illetve  a  divatkövetésre, aki  soha  nem  zselézné  a  haját  és  a  körmét  is  saját maga  szereti  levágni,  de  tud    villanykörtét  cserélni,  mosógépet  szerelni,  képet  feltenni  a falra. Ilyen ideál Tom Selleck, akire borostásan és csapzott hajjal is ragadnak a nõk.
Marian  Salzman,  a  JWT  reklámügynökség  alelnöke  társszerzõje  egy  a  férfiak  jövõjérõl
íródott  könyvnek  (The  future  of  men).  Úgy  véli,  hogy  a  metroszexuálisok  csak  a
prototípusok,  a  jövõ  valódi  férfija  az überszexuális.  Szerinte  ez  az  a  típus,  amely  a
leghosszabb  életpályát  tudhat  majd magáénak,  hiszen  a legjobb  tulajdonságok  keverednek benne.  Az  überszexuális férfi  már  túllép  a  metroszexualitáson,  rafinált,  ám  olyan  egyéni stílusa van, amihez nem szükséges a divatkövetés. Hozzá nem tapad annyira az önimádat és a  végletes  fogyasztói  magatartás.  Amíg  a  metroszexuális  a  haját  ápolja,  addig  az überszexuális  az  eszét.  O  a  hagyományos  férfiképhez  kapcsolódó  értékeket  képviseli:  a nõiességgel  járó  dolgok  elutasítása,  visszafogott  érzelmek,  teljesítmény-orientáltság, intellektus,  erõ,  agresszivitás,  érzelmek  nélküli  erotika.  Egy  überszexuális  „egyed” magabiztos, férfias, stílusos és az élet minden területén ragaszkodik a minõséghez. Követi a világban  történõ  eseményeket,  ért  a  politikához.  Vannak    barátai, akikkel  szívesen  jár szórakozni,  ugyanakkor  az  igazi  barátai a  férfiak. Teljes mértékben tiszteli a nõket. A  metroszexuális  divatmagazinokat  olvas,  addig  az  überszexuális gazdasági és hírlapokat.  Salzman közéjük  sorolja  Pierce  Brosnan t, Bill Clintont és a U2 frontemberét, Bono-t is.
 

10 megjegyzés:

  1. Névtelen1/21/2011

    Szia Mindenki!
    Ezt el sem bírtam olvasni. Bocsesz! Uncsi, erőltetett, feleslegesnek gondolom. Remélem, más cikkekből van összeollózva. Szegény metroszexuális srácok! Komolyan kezdem sajnálni őket! Most komolyan arról szól a cikk, hogy ha hagyományos szappant használ, akkor még metroszexuális, de ha parfümözött folyékony szappant, akkor smootie? Meg, ha Niveát, akkor hetero és ha barbont akkor retro? Ez ökörség! Már bocsánat. Még a végén identitás válságba taszítod itt az olvasókat!
    Inkább gondolok arra, hogy pár álszakember, mivel nem bírt semmi egyedit kitalálni, mégis hallatni akarta a hangját átnevezte az egyébként meglévő osztályozást, a saját kreált szójátékából. Így lett a hetero=retro, a metro meg smootie. De ez az űber? Ez lenne az egyéniség? Nem toom de tényleg untam! Inkább írj nekünk a pozitív különbségekről! Csak én nem tudok példát. Mondjuk milyen üdítő egy ilyen sráccal arról beszélni, hogy a mit tudom, én milyen alapozó, mennyivel eredetibb színű, vagy jobban lélegzik. Azzal szembeállítva, hogy egy hetero pasi csak azt állapítja meg, hogy miközben lenyalta rólad keserű volt az íze. Nekem könnyű! Lebunkózom, aki tetszik aztán jó napot! Viszem a barlangba.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen hozzászóló!

    Szeretném megköszönni a megjegyzéseidet, örülök, hogy elolvasod a cikkeket, és hogy mások megjegyzéséhez is van mindig véleményed. De szeretnélek megkérni, hogy tartsd tiszteletben az írásaimat. Azt hiszem, mivel ez az én blogom, olyan információkat közlök, amilyeneket szeretnék. Bírálhatod a metroszexuálisokat, de nem a cikket. Ha már energiát és időt fordítok arra, hogy összegyűjtsem és megosszam a tudnivalókat, kérlek nem rontsd el azzal, hogy ezt is leszólod.
    Még egyszer szeretném megköszönni, hogy követed a blogom, de ugye olyan módon is lehet ezt tenni, hogy azzal ne bánts másokat?

    VálaszTörlés
  3. Névtelen1/22/2011

    Ó Köszönöm, hogy köszönöd, köszönöm, hogy kérsz. És igazad van, ez a te bolgod. De tudod, ha nem írhatja le az emberállat, amit érez, és gondol, akkor ennek nem sok értelme van. Persze megértem, hogy fáj, hogy kritizáltam az írásod. De a számos iskolában, amit elvégeztél gondolom szokás volt megmérni épp mit is tudsz. És gondolom, előfordult, hogy néha gyengébben teljesítettél. Ez miért lenne más?
    Másrészt ez egy blog. Ami azt jelenti, közzé teszed a véleményed, és viseled, hogy mások máshogy gondolják. Ha ezt cenzúrázod, korlátokat szabsz, önmagad csapod be. Nem beszélve arról, hogy ki akar, egy olyan helyre írni ahol nem jelenhet meg a véleménye.
    Arra kérlek, ezt a választ ne cenzúrázd, főleg ne úgy, hogy törlöd.
    Kérem ezt azért, mert búcsúzom.
    Üdvözletem küldöm, mindenkinek ki olvassa, és hozzászól ezekhez a cikkekhez, és elgondolkodik, ebben a mostani gyors világban. Kezdünk leszokni róla. Örülök, ha gondolatébresztő lehettem, és bár göbe tükröt, de tükröt állíthattam egy viszonylag új trend elé, és megvilágíthattam a „sötét” oldal bugyrait is. Ha eközben sikerült mosolyt csalni valaki arcára annak külön örülök.
    A medveölő távozik az örök vadászmezőkre!

    VálaszTörlés
  4. Ez nem a véleményem, ezek összegyűjtött adatok, nem naplót írok, de azt hiszem, ez eddig is kiderült.
    A végszó pedig nagyon aranyos volt:), hidd el sokszor csalsz mosolyt a hozzászólásokkal az olvasók arcára.
    Várlak vissza a vadászmezőkről bármikor.

    VálaszTörlés
  5. Névtelen1/23/2011

    Remélem drága barátnőm, hogy a "viszem a barlangbá"-ról nem arra gondoltál, hogy én vagyok az, Viki a barlangász, akivel együtt nőttél fel... Nem írnék ilyen kritikát, pláne mert szerintem vicces, hogy a nyugati társadalmakban ennyi pénz és idő van arra, hogy ily módon különböztessék meg a férfiakat..

    VálaszTörlés
  6. Viktóriám, tudom, hogy nem Te vagy...egy kedves kritikus ismerősöm az, de köszönöm a hozzászólásod:)

    VálaszTörlés
  7. Névtelen1/24/2011

    Kedves Első Névtelen!

    Veled ellentétben, számomra ez a cikk volt az első, ami arra ösztönöz, hogy hozzászóljak, noha első perctől kezdve követem a blogot.

    Mindenkit arra bíztatnék, aki metroszexuális, vagy annak tartja magát, hogy legyen über :) :)Über alles :) Bevallom, kicsit megijedtem, mikor a feltörekvő retroszexuálisokról olvastam. Neeeee...

    VálaszTörlés
  8. Névtelen1/24/2011

    Akkor jól értem, hogy az überszexuális lesz az álompasi? mármint okos,kedves, figyelmes, ápolt, de nem eltúlozva.
    Ha belegondolok ez törvényszerű, a retroszexuálisok azért nem térhetnek vissza a képbe 100%osan, mert egyfelől még mindig köztünk vannak, másfelől meg az igény a metroszexualitásra kicsit azt jelzi, hogy más kell. Ugyanakkor a fejlődés megtorpanása nem lehetséges, pláne, hogy ahogy ezen a blogon is megjelent pro-kontra hozzászólásokból látszik, a metroszexuális férfi nem "über":)
    Szóval, ha úgy vesszük ez az evolúció újabb állomása, úgyhogy én lelkes vagyok nagyon, hajrá ÜBER-ek, byebye medveölők !:)

    VálaszTörlés
  9. Névtelen1/26/2011

    Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy miért nevezték el őket smoothie-ról, ami egy ital (volt eddig számomra)? :)
    http://www.google.hu/images?q=smoothie&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=hu&tab=wi&biw=1280&bih=837

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    Nagyon tetszik, hogy ez a téma ilyen hatásokat vált ki emberekből. Ági, szerintem nagyot alkotsz ezzel a bloggal. Például múltkor az egyik legótvarabb (212) pesti buszon mentem munkába, amikor is felszállt egy HATÁROZOTTAN metroszexuális pasi: mintha csak egy címlapról lépett volna elő, szűkülő gatyó betűrve mostanság menő fekete elegánsabb bakancsba, félig betűrt ing, felül 2-3 gomb kigombolva, ami alatt látható volt a hihetetlenül sima és már már kisfiús csupi mellkas, haja féloldalasan felzselézve, pilótanapszemcsi (esett az eső..) és természetesen a ruhái tökéletesen passzoltak egymáshoz színben, stílusban. Leülni nem ült le (gondolom félt hogy bepiszkolódik), és volt nála elmaradhatatlan oldaltáska!!! Na és ekkor Ági egyből te jutottál eszembe hogy milyen tökéletes alany lenne neked!!! :)
    Furcsa, de hiába a legyantázott mellkas, az oldaltáska, az öltözék, biztosan állítom, hogy sztem nem volt meleg, mert mégis valahogy az egész kifogástalan de férfias volt!!
    Bár ez a hozzászólás nem konkrétan ehhez a cikkhez illik, de muszáj volt közzétennem valahol :)

    VálaszTörlés