2011. március 3., csütörtök

Hajból sosem elég...


Ahogy olvasgattam a férfi fejtető témájában egyre nagyobb lelkesedéssel merültem el benne. Van még itt miről beszélni!
Köztudott, hogy jó megjelenéssel könnyebben érjük el céljainkat, magabiztosabbak vagyunk, optimistábbak. Ennek az összképnek igen lényeges és jól észrevehető része a haj, annak formája, színe, ápoltsága illetve hiánya.
Még aki elzárkózik a piperkőc életviteltől az is el-eljár fodrászhoz, ez hál Istennek elfogadott szokás. A külcsínre már többet adók, főleg rövid hajú egyedek kéthetente is betérnek jól bevált fodrászukhoz.

Ám nem csak hajvágás miatt lehet beülni a hajmosó székbe, és itt nem a gyengéd női kezek érintésére gondolok. Hanem arra, hogy a jó külső érdekében még a férfiak is meg tudtak barátkozni a hajfestéssel. Persze festés és festés között is van különbség a célok tekintetében. Van, aki az ősz hajszálait próbálja palástolni, van aki extrém színekkel szeretne hódítani. Emlékszem, mikor középiskolában fiúk is melíroztatták, szőkítették a hajukat. Nagyon örülök, hogy azok az idők elmúltak, furcsa eredmények születtek.
Egy kis történelem:
A hajfestés olya régi, mint a szépségápolás. Az ókori Egyiptomban a gazdagabb nők festették a hajukat. Hajfestésre hennát és indigót használtak. A római nők hajukat legtöbbször zöld dió héjának levelével vagy a veszélyes ecetsavas ólommal festették. A haj szőkítésére és festésére növényi eredetű vagy fémsós festékeket használtak, ezeket germán törzsek hozták a Római birodalomba. A XIX. század közepétől a vegyipar fejlődésével új vegyületeket ismernek fel, amelyek alkalmazhatóságát keresik.1863-ban Hoffmann német vegyész fedezte fel a parafenilén-diamint, s azt is megállapították,h festőképességgel rendelkezik.1883-ban Monnet használta először a haj festésére. Az 1878-ban megismert hidrogén peroxid alkalmazása jelentős változást jelentett a szőkítésben és a hajfestésben. Megindult a hajfestékek gyártása…
… És íme elérkezett a férfi hajfestékek ideje is. Ez nem női festék, amit a fiúk is használhatnak, ez csak az övék. Hatóideje rövidebb, a használati utasításon fiú képe szerepel, színeiben a természetességet hangsúlyozza.
Nézzük mi az amihez itthon hozzájuthatunk!
HennaPlus Men’s Own – egészséges, valahol potencianövelőként reklámozzák, tévesen
JUST FOR MEN- egyszerre használhatjuk a gélt a hajon, szakállon, bajuszon (Magnum mégis visszatér)
Külföldön már több márka is rávetette magát a új színre vágyó férfiakra:
L'Oreal Men Expert-hasznos kisfilm a nagyoktól




Dye&Go -természetes török fiatalság

Bigen Men Speedy Hair Colour Dye -takarékos, visszazárható tubussal a későbbi felhasználás érdekében és kifejezetten férfiak számára kifejlesztett applikátor fésűvel


A japán döbbenet
Gatsby


Men's Beauteen 2006 óta

Palty

2 megjegyzés:

  1. Névtelen3/03/2011

    Hmm, hajfestés, végülis miért ne?! Ha nekünk lányoknak szabad..máskérdés, hogy sülhet el balul. Én rengeteg kapuzárási-pánikos ében-fekete bácsit láttam már, akik inkább megmosolyogtatóak, mint ápoltak. Sőt egyszer egy annyira félresiklott férfi hajfestést is láttam, hogy szegény pasinak a haja foltos volt, mint egy zsiráf, hol egy barna, hol egy vörös. Ezért szerintem, ha festés, kizárólag szakember!! tartós melléfogások elkerülése végett, és jó hogy vannak kifejezetten férfi termékek, egyfelől kevésbé ciki levenni a polcról, másfelől biztos van lány és fiúhaj között különbség..
    Azért az őszülő halánték szexepilét ne hanyagoljuk el, bár GeorgeClooney, vagy RichardGere ma már inkább "idősödő", mint jópasi, azért okoztak nekünk csajoknak pár kellemes pillanatot:)
    Ja emlékszem engem egyszer behálózott egy festettfekete hajú hím, minden jó volt, csak aztán kezdett kopni, és a haja is..:)

    VálaszTörlés
  2. Névtelen3/04/2011

    Én nemrég láttam a villamoson egy férfiút, akinek platinaszőkében pompázott az üstöke, narancssárgában a bőre, hogy make-up volt-e rajta, rejtély, mert az óriásnapszemcsi eltakarta, de ha abból indulok ki, hogy manikűrözve volt a körme (lehetséges, hogy műkörme volt), bizonyára nem egy átlagos férfi lehet... Sztem mindenkinek joga van úgy kifejezni magát, ahogy akarja, és egyébként nekünk nőknek sokkal könnyebb a dolgunk, mert akár hetente váltogathatjuk az identitásunkat, stílusunk, hajszínünk, míg a fiúk be vannak kicsit szorítva saját korlátaik közé. Ezért, ha valaki festeni akarja a haját, szíve joga :) Csak ne legyen foltos zsiráf, az nem szexi.

    VálaszTörlés